Saturday, October 6, 2012

ၾကံရိုး ၊ၾကံရည္ အံမခန္း သူ႔အစြမ္းမ်ား

ႀကံပင္ဟာ အဆစ္ေတြ ပါၿပီး ႀကံ့ခိုင္တဲ့ အပင္ျဖစ္ၿပီး အျမင့္အားျဖင့္ ၂-၆ မီတာ ေလာက္ ျမင္႕ပါတယ္။ ၾကံပင္ကို သဘာဝေပါက္ပင္ႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳးပင္အျဖစ္ ေတြ႕ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ၾကံညိဳပင္၊ ၾကံနီပင္၊ ၾကံျဖဴပင္ဟု ၾကံ အမ်ိဳးအစားမ်ားရွိပါတယ္ႀကံ႐ိုးက ရတဲ့ ႀကံရည္ဟာ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ့ အလြန္ညီၫြတ္ပါတယ္။ ႀကံရည္ဟာ စြမ္းအင္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ သဘာဝ အရည္ျဖစ္ၿပီး သၾကားထည့္ထားတဲ့ အရည္ေတြအစား ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။ကံပင္ ကို အဂၤလိပ္ လို Sugar Cane လို႔ေခၚ ဆိုၾကပါ တယ္။ ၾကံသကာ ကိုေတာ့ Sugar Cane Candy လို႔ေခၚဆိုပါတယ္။ ၾကံသကာကို မုန္႔ မ်ား၊ ယိုမ်ား၊ တေဆး (ဝါ)ေဆးယို ေတြထုတ္လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾက ပါတယ္။ ၾကံသကာဆိုသည္မွာ ၾကံရည္ ကို ခ်က္၍ရေသာ အခဲျဖစ္ပါတယ္။ ၾကံသကာႏွင့္ ေဆး အဘိဓာတ္ က်မ္း အျမင္ ၾကံသကာ၏ ဂုဏ္သည္ကား အပူလြန္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႏွလံုး ဆို႔ေတာင့္လာ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သည္းေျခလိႈက္တက္၍ေသာ္လည္း ေကာင္း၊ေလပူထ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႐ူးသြပ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အာေပါ ဓာတ္ပ်က္ေသာ အနာကိုေသာ္လည္း ေကာင္း၊ အလြန္က်ံဳေသာအနာကို လည္းေကာင္း၊ သလိပ္အဓိကျပဳ၍ ေခ်ာင္းဆိုးေသာအနာကိုေသာ္လည္း ေကာင္း ခ်မ္းသာေစတတ္သည္ဟု ျပဌာန္းထားပါတယ္။ က်န္းမာႀကံ႕ခိုင္ေစပါတယ္ ႀကံ႐ိုးမွာ Glycemic Index နည္း တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို က်န္းမာႀကံ့ခိုင္ ေစပါတယ္။ ႀကံ႐ိုးမွာ ႐ိုး႐ိုးသၾကားဓာတ္ မပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြ ေသာက္သံုးႏိုင္ေသာ္လည္း ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူေတြအေနနဲ႔ တတ္ႏိုင္သမွ် ထိန္းခ်ဳပ္ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။အေအးမိတာနဲ့ တုပ္ေကြးတို့ မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္ေရခဲမပါတဲ့ ႀကံရည္ဟာ လည္ေခ်ာင္း နာတာ၊ အေအးမိတာနဲ႔ တုပ္ေကြး ေကြး တာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္ ႀကံရည္ဟာ အယ္လ္ကာလိုင္း ဂုဏ္ သတၲိရွိတာေၾကာင့္ ကင္ဆာ၊ အထူးသ ျဖင့္ ဆီးက်ိတ္နဲ႔ ရင္သားကင္ဆာတို႔မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။စြမ္းအင္ရရွိေစပါတယ္ႀကံ႐ိုးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ဂလူးကို႔စ္ ဓာတ္ရရွိေစတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္လိုအပ္ တဲ့ ေနရာေတြမွာ ဂလိုင္ကိုဂ်င္အျဖစ္ သို ေလွာင္ထားပါတယ္။ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေစပါတယ္ ပူျပင္းတဲ့ ရာသီဒဏ္ခံရရင္ ဒါမွမ ဟုတ္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈကို ၾကာၾကာ လုပ္ရင္ ႀကံရည္ကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒါက ခႏၶာကိုယ္ကို ေရဓာတ္ျပည့္ဝေစ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေဆာ္ဒါလို အခ်ိဳရည္ေတြအစား ႀကံရည္ကို ေသာက္သင့္ ပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္း တခ်ိဳ ့ကို သန္စြမ္းေစတယ္ႀကံ႐ိုးဟာ အစာအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ႏွလံုး၊ မ်က္စိ၊ ဦးေႏွာက္နဲ႔ လိင္အဂၤါေတြ ကိုသန္စြမ္းေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ ၾကပါတယ္။ဆီး လမ္း ေၾကာင္း က်န္း မာေစပါတယ္ ႀကံ႐ိုးဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကို သန္႔စင္ေစၿပီး ေက်ာက္ကပ္ေတြကို လုပ္ ငန္းေဆာင္တာ ေကာင္းေကာင္းလုပ္ႏိုင္ဖို႔ ကူညီပါတယ္။ ႀကံ႐ိုးဟာ ဂႏိုဆီးပူ ေညာင္း က်ေရာဂါ၊ ဆီးက်ိတ္ႀကီးတာ၊ ဆီးအိတ္ ေရာင္တာတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ဆီးသြားလိစိတ္မ်ားတဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာေစပါ တယ္။သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္ ႀကံ႐ိုးမွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို စြမ္းအင္ ျဖည့္ေပးၿပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ပင္ ပန္းေနတဲ့ ျကြက္သားေတြကို စြမ္းအင္ ခ်က္ခ်င္းေပးႏိုင္ၿပီး အားကစားသမား ေတြမွာ သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္။ ဝမ္းမွန္မွန္သြား ေစပါတယ္ ႀကံ႐ိုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မား တာေၾကာင့္ အစာေၾကညက္ေစၿပီး ဝမ္း ႏုတ္ေဆး အေပ်ာ့စားလို ထိထိေရာက္ ေရာက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ေႏြရာသီ အတြက္ ေဖ်ာ္ ရည္ တစ္ခြက္ ။ ၾကံပင္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာျပန္ အာယုေဗၺဒ ေဆးက်မ္းႀကီးမ်ားတြင္ ေအာက္ပါ အတိုင္းေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ၾကံညိဳပင္သည္ ေျပျပစ္၏။ ဂုဏ္ ႏွင့္ စြမ္းရည္မွာ သုက္ကိုပြားေစသည္။ ႏွစ္ၿမိဳ႕ေစသည္။ အပူကိုတားျမစ္ေစ သည္။ သလိပ္ျဖစ္ေစတတ္သည္။ အနာေပါက္ေရာဂါႏွင့္ ျမစ္ေျခာက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ၾကံနီပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ဖန္၏၊ေအး ၏။ ဝိပါက ခ်ိဳေစ၏။ သုက္ကိုပြားေစ တတ္၏။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ အေရာင္အဆင္းကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ဓာတ္တို႔ကို ပြားေစ၏။ ေၾကက်က္ ခဲ၏။ ေလ၊ သည္းေျခတို႔ကို ၿငိမ္းေအး ေစတတ္၏။ အနာ၊ မီးလွ်ံ၊ အပူနာ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေအာင့္၊ ေသြးေဖာက္ ျပန္ျခင္းတို႔အတြက္ အက်ိဳးရွိ၏။ ၾကံျဖဴပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ ေျပျပစ္၏၊ ဝၿဖိဳးေစသည္။ အသက္ကိုရွည္ေစ သည္။ သုက္ေသြးကို ပြားေစသည္။ သလိပ္ကို ျပဳတတ္၏။ ပင္ပန္းျခင္း၊ ေသြးအန္ျခင္း၊ ေသြးက်ျခင္းတို႔ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းရွိ အပူတို႔ကို ၿငိမ္းေအးေစ တတ္ပါသည္။ ေနာက္ဆုံးကမၻာ့ သုေတသန ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ား ၾကံရည္တြင္ ဗီတာမင္B အျပင္ ကယ္လိုရီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ လူ တိုင္းအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ သဘာဝေဖ်ာ္ရည္ေကာင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ သဘာဝေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္တဲ့ ၾကံရည္ ကို ေန႔စဥ္သတ္မွတ္ထားသည့္ ပမာဏအတိုင္း ေသာက္သံုးေပးျခင္း ျဖင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ား နဲ႔ အစာအိမ္ေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိ ေၾကာင္းကို သုေတသနျပဳမႈမ်ားမွာ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ ၿဗိတိသွ်သုေတသနပညာရွင္ မ်ားရဲ႕ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ၾကံရည္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ားရွင္သန္မႈ ကို ပံ့ပိုးေပးႏိုင္ေစသည့္အျပင္ အခ်ိဳ႕ လူမ်ားတြင္ျဖစ္တတ္ေသာ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမ်ားကိုလည္း အထိုက္ အေလ်ာက္ အကာအကြယ္ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကံရည္ကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ သံုးခြက္မွ် ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ နာ့ဗ္ေၾကာမ်ားသန္မာမႈကို အေထာက္ အကူျပဳေစပါတယ္။ ထို႔အျပင္ အာ႐ံု ေၾကာအားနည္းမႈေရာဂါကို သက္သာ ေစသည့္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု ဆို ထားပါတယ္။ Ref : Health Digest (၁) ျမန္မာ့အလင္းေန႔စဥ္ သတင္းစာ (၂) အရွင္နာဂသိန္ အေျချပဳေဆးအဘိဓာန္ (၃) Food Remedies. By. Dr.S.J.Singh

No comments:

Post a Comment